جواز ساختمان یا مجوز احداث سازه، یک مجوز رسمی است که توسط شهرداری یا یک سازمان مربوطه دریافت می شود و پس از این جواز ساخت، اجازه ساخت یا تغییرات بزرگ در یک ساختمان به کارفرما یا مالک یا .... داده میشود. بطور کلی جهت اخذ جواز ساخت مستندات و نقشه های معماری، تاسیسات برق، تاسیسات مکانیک و سازه به مراجع مربوطه برای بررسی ارسال میگردند.
اخذ جواز ساخت نماینده مطابق بودن طرح و بررسی ها با استاندارد ها و قوانین و مقررات ملی میباشد و برای اخذ جواز ساخت میبایست درخواست تشکیل پرونده، چاپ دستور نقشه، معرفی طراح (معمار) و تهیه نقشه، تعیین مهندس ناظر و ..... را انجام داد.
با اخذ جواز ساختمان نه تنها از قوانین و مقررات پیروی میشود بلکه اطمینان خاطر از عدم آسیب های محیط زیستی، رعایت ایمنی، تسلیهات بانکی، بیمه شدن، بیمه شدن نیروهای کار وجلوگیری از حوادث ساختمانی خواهد شد. و شایان ذکر است که در صورت عدم پیروی از این قانون ها مشکلات حقوقی، تریب بنا و مواجه شدن با جریمه های سنگین را به دنبال خواهد داشت.
همچنین بعد ها برای خود طراح نیز مسائل بدلیل هماهنگی نقشه ها و ساختمان را نیز بدنبال خواهد داشت.
در فرآیند اخذ جواز ساخت، موارد متعددی وجود دارند که تعدادی از آنها در ذیل به پیوست تقدیم گردیده اند:
آماده سازی دستور نقشه بنا جهت دریافت جواز ساخت، شامل مراحل متعددی میباشد که در ذیل به آنها اشاره گردیده است:
از اصلی ترین مراحل اخذ جواز ساخت تهیه و گردآوری نقشه ها میباشد. بدیهیست که تمامی نقشه ها میبایست مطابق قوانین، ضوابط و مقررات ملی ساختمان باشند، طراح باید به مسائل متعددی مانند مسائل زیست محیطی، قوانین شهرداری، امکانات شهری، نورپردازی و .... نیز بپردازد.
از ضروری ترین مرحله های اخذ جواز ساخت پرداخت عوارض شهرداری میباشد که این عوارض مربوط به عوارض مربوط به خدمات پسماند، عوارض مربوط به خدمات نوسازی، عوارض کسب و پیشه شهرداری میباشند.
عواقب عدم پرداخت عوارض شهرداری تهران و شهرستان از جریمه ی نقدی شروع می شود و همینطور، مجازات مرحله به مرحله سخت تر می شود. دیرکرد پرداخت شهرداری عوارض منجر به قطع برق، آب و گاز، توقیف ملک میشود.
جهت اخذ جواز ساخت، به موارد متعددی باید توجه داشت که در ذیل به آن اشاره گردیده است:
پس از مراحل مختلف و ارسال مدارک و نقشه ها به شهرداری، حال نوبت بازدید میباشد. شهرداری کارشناسانی را جهت بررسی تطبیق نقشه ها با قوانین و مقررات ملی ساختمان و سایر ضوابط و قوانین به محل پروژه میروند. در این بازدید ها اغلب به امکانات شهری، حریم ها و همسازی با توسعه شهری در نظر گرفته میشود.
در صورت وجود مطابقت ها تاییدیه اولیه اخذ جواز ساخت داده میشود.
این دستور نقشه که به مهندس معمار (طراح) ارجاع میگردد بدین منظور و تفسیر است که مسئولیت ساخت به عهده اوست. این صدور دستور نقشه پس از تاییدیه نقشه ها توسط کارشناسان مربوطه در شهرداری، صادر میگردد و کارفرما یا مالک مطلع از اجازه شروع فعالتش میشود.
از اساسی ترین قرارداد ها جهت پیشبرد پروژه، قرار داد با مهندس ناظر میباشد. مسئولیت مهندس ناظر نظارت و تاکید بر اجرای پروژه مطابق با نقشه ها است. در نتیجه این مهندس ناظر که از طرف شهرداری تایید شده است باید به تمامی مسائل پروژه همچون خطوط تاسیسات و .... مشرف باشد.
ضمنا قرارداد این مهندس میبایست بطور رسمی ثبت گردد.
باتوجه به نوع کاربری پروژه مذکور، مجوز های متعددی میتوان گرفت که در ذیل به آنها اشاره میشود:
جهت در خواست اخذ مجوز ساخت، میباست به یکسری از نکات حقوقی اشاره داشت که میتوان به رعایت حقوق همسایگان جهت تداخلات، رعایت حریم ها ، رعایت ضوابط شهرداری جهت قوانین مختص به آن مکان ، اطمینان از اعتبار مدارک تایید شده اشاه کرد.
هزینه اخذ جواز ساخت بر اساس فاتورهای متعددی میباشد همچون موقعیت جغرافیایی مساحت و نوع پروژه (تجاری، مسکونی، اداری) که باتوجه به اینکه قیمت تمام شده سال 1403 در سایت نظام مهندسی قرار داده شده است، بسته به تعداد طبقات برای مسکونی 100 متر مربع حدود 10 میلیون تومان، برای پروژه های تجاری برای 100 متر مربع 20 میلیون تومان و برای پروژه های صنعتی 100 متری 15 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
به عنوان مثال یک ساختمان 100 متری یک و دو طبقه حدودا از یک تا 2 میلیارد سرمایه لازم دارد.
چگونه می توانم مطمئن شوم که تمامی مراحل اخذ جواز ساخت را به درستی طی می کنم؟
در بسیاری از سایت ها تمامی مراحل جهت اخذ جواز ساخت بطور دقیق توضیح داده شده است و همچنین با مراجعه به شهرداری و گرفتن مشاورات از جانب مهندسین شناخته شده و مورد اطمینان میتوان مراحل اخذ جواز ساخت را به راحتی طی کرد.
چرا باید هزینه های عوارض شهرداری را به موقع پرداخت کنم؟
عدم پرداخت به موقع موجب جریمه ی نقدی می شود و همینطور، مجازات مرحله به مرحله سخت تر شده و در صورت دیرکرد پرداخت شهرداری عوارض منجر به قطع برق، آب و گاز، توقیف ملک میشود. در ضمن پرداخت سریع منجر به روند سریع تر اخذ جواز ساخت میشود.
آیا برای تغییر نقشه نیاز به جواز جدید دارم؟
یقینا بله، جهت انجام هرگونه تغییر نیاز به ارائه آن به شهرداری و گرفتن مجوز آن تغییر میباشید غیر از نوسازی های داخلی کوچک همچون سرامیک ها و رنگ آمیزی ها.
پرسش و پاسخ
سوالات متداول